Lynchningar av svarta var ett offentligt folknöje - Aftonbladet Kultur av professor *Mattias Gardell, CEMFOR

2020-06-30

Nathan Söderblomprofessor och vetenskaplig ledare för CEMFOR, Mattias Gardell skriver om USA:s mörka historia, där lynchningar har varit vardag sedan slaveriets dagar.
- ”Vi vänjer oss att se svarta kroppar plågas, förnedras, dödas”.

Allt spelades in. Av personer i parkerade bilar, fotgängare som stannade till, dit-rusande åskådare, säkerhetskameror i kvarteret, polisen. ”Jag kan inte andas”. Den bakbundne svarte mannen kippar efter andan. Ansiktet ligger nedtryckt i asfalten. En polis täpper till hans luftstrupe med sitt knä. Tittar ner på honom. Ser in i kameran. Släpper, pressar, släpper, pressar. Det hela tar 20 minuter. Sammanlagt är han utan luft i åtta minuter och 46 sekunder. Sen dör han.

Amerikansk polis dödar de invånare vars trygghet de skall värna i högre utsträckning än i något annat ”välutvecklat land”, som det kallas i statistiken. Enbart år 2019 dödades 1 098 personer av polis, i snitt tre om dagen. Av dem var en fjärdedel svarta. Svarta utgör 13 procent av landets befolkning, men 26,5 procent av de som dör i polisens händer.

I det här fallet lärde vi oss den dödades namn, George Floyd. Det har han gemensamt med Eric GarnerMichael BrownAntony LamarPhilando CastileFreddy GreyTrayvon Martin, vars namn också gått till historien. Inte för att de dödats av polis, utan för att deras död utlöst våldsamma protester. De flesta andra förblir vanligen okända för allmänheten. Hela artikeln kan läsas här

*Mattias Gardell, vetenskaplig ledare för CEMFOR och Nathan Söderblomprofessor i jämförande religionsvetenskap och har i skilda empiriska fält undersökt spänningsfältet religion, politik och rasism. Gardells forskningsintressen inkluderar antimuslimsk rasism (islamofobi), ockult fascism, politisk religion och religion/rasism/våld.